Nadere uitleg beheermaatregelen

Beheer: Houtoogst

We zorgen ervoor dat een houtoogst altijd positief draait. Dat wil zeggen dat men uit deze post een positief saldo overhoudt dat in te zetten is voor beheerdoeleinden verderop in de tabel.

Beheer: Aanleg bosrand

Indien u deze opties krijgt aangeboden hebben wij beoordeeld dat het mogelijk is om een bosrand te creëren op uw perceel. Dit wil zeggen dat op een zonnige zijde van het perceel de bomen worden verwijderd over een breedte van ongeveer 10 meter breed. Er ontstaat dan een geldelijke overgang tussen het bos en het naastgelegen terrein. Veel dieren en planten profiteren van bosranden. Als u akkoord gaat met deze maatregel zal hiermee rekening worden gehouden met het beheer. Het creëren van een bosrand gaat gelijktijdig met de houtoogst. Het kan zijn dat pas volgende beheerperiode de bosrand daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Beheer: Beheersing Amerikaanse vogelkers

De afgelopen jaren is geprobeerd de Amerikaanse vogelkers zo veel mogelijk uit te roeien. Dit is op niet alle percelen even effectief. In sommige gevallen zijn de naburige percelen volledig vol gegroeid met Amerikaanse vogelkers waardoor het snel terugkomt. In de komende beheerperiode combineren we daarom het bestrijden van Amerikaanse vogelkers met het inbrengen van concurrerende boomsoorten. Loofboomsoorten kunnen de Amerikaanse vogelkers in toom houden en voorkomen dat de exoot problematisch wordt. Door concurrerende loofboomsoorten in te planten zal het op termijn niet meer nodig zijn om de vogelkers te bestrijden.

“Ringen” van dikke bomen

Staand dood hout wordt gecreëerd door bomen met een diameter dikker dan 30 centimeter te ringen. Hierbij wordt de bast en het spinthout van de boom rondom doorgezaagd waardoor de boom afsterft. Een groot aantal soorten maakt gebruik van dode bomen. Zo maken bijvoorbeeld spechten hun kenmerkende nest in dode staande bomen en kunnen vleermuizen, insecten, schimmels, etc. tevens gebruik maken van dik dood hout. Het kan soms enkele jaren duren voordat een boom helemaal afgetakeld is. Daarna kan het dode exemplaar, afhankelijk van de soort en dikte, nog vele jaren recht op blijven staan.

Aanplant Bosplantsoen

De soorten die zullen worden aangeplant zijn speciaal aangepast aan elk perceel. Zo worden er alleen soorten aangeplant die thuishoren in het bos en een goede kans hebben om te overleven. Om de kans op overleving te verhogen, zullen boompjes van minimaal 1,50 meter hoog worden aangeplant. Dit is boven de ideale vraathoogte van reeën, zodat de topscheut onbeperkt door kan groeien. Rondom de boompjes worden 3 bamboestokken geplaatst, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor een ree om er met zijn gewei tegenaan te schuren en de bast eraf te vegen. De aanplanten worden verzorgd door ervaren plantteam. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan de overleving van de boompjes niet worden gegarandeerd. Door bijvoorbeeld door vraatschade, droogte of diefstal kan het zijn dat de aanplant het niet overleeft. Mislukking van de aanplant kan dan ook niet op de vereniging verhaald worden. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat elke boom die wordt aangeplant uitgroeit tot een volwassen boom. Het doel is dat per groep van 5 er 1 boom uiteindelijk uitgroeit tot een ware woudreus. Indien deze actie slaagt kunnen we deze beheermaatregelen in de toekomst blijven voortzetten. Er wordt een keuze uit drie hoeveelheden aanplant aangeboden:

  • Kleinschalig: Ca. 25 stuks totaal. 5 groepen van 5. Deze aanplant gaat uit van een minimum totale perceelgrootte > 0,25 ha.
  • Matig: Ca. 50 stuks totaal, 10 groepen van 5. Deze aanplant gaat uit van een minimum totale perceelgrootte > 0,5 ha.
  • Grootschalig: Ca. 100 stuks totaal. 20 groepen van 5. Deze aanplant gaat uit van een minimum totale perceelgrootte > 1 ha.

 

Top